Säker anslutning till kontoret med OpenVPN PDF Skriv ut E-postadress
Att ansluta till kontoret för att nå filer eller skriva ut något när man jobbar mobilt är smidigt. Och enkelt med en vanlig router och gratis programvara, men säkerheten är viktig. Med en vanlig router som ASUS RT-AC66U (och RT-N66U, RT-AC56U, RT-AC68U och RT-AC87 och varianter av dessa) ingår VPN-funktionalitet som ger möjlighet att ansluta sin dator på distans som om man vore på plats i det lokala nätverket.

Den vanligaste anslutningsformen är PPTP som finns inbyggd i Windows och stöds av flera routrar. Dock lämnar PPTP en del att önska vad gäller både säkerhet och prestanda.

Med OpenVPN uppnås både högre säkerhet och högre prestanda, om det stöds. ASUS router stödjer detta när man kör Merlins firmware, en alternativ inbyggd programvara i routern med samma utseende och funktion som ASUS egen, men många funktioner tillagda. En funktion är just OpenVPN-stödet samt hjälp att skapa konfigurationsfil för denna.

Utöver inställningar i routern laddar man ner klient för exempelvis Windows 7 från OpenVPN.net. Det är bara lite knepigt att köra programmet då det måste startas med Administratörs-rättigheter, högerklicka alltså på programmets ikon och välj "Kör som administratör".

Efter anslutning når man delade diskar, skrivare och andra resurser på nätverket som om man vore på kontoret!

Med ett kommando som "route -4 print" kan man se i routing-tabellen att en rad lagts till som infogar IP-nummerserien för kontoret i listan med IP-adresser. Dock viktigt att dessa inte krockar - befinner man sig på ett lokalt nät med nummerserie 192.168.0.x kan man inte ansluta till sitt kontor om detta också har samma nummerserie - och då 192.168.0.x är ett vanligt förval kan det finnas anledning att välja något annat till sitt kontor, som 192.168.2.x eller valfritt tal upp till 254 för näst sista delen i IP-numret.

Det är också viktigt att "hitta" kontoret, men ASUS router gör det enkelt även om man inte har fast IP-nummer då den kan registrera aktuellt IP-nummer med ett namn som ???.asuscomm.com där man själv får välja ???.

Sammantaget får sägas att detta ger en mycket säker och smidig väg "hem" även när man jobbar mobilt :-)

Behöver Du hjälp med att säkra upp Ditt kontorsnätverk, kunna nå filer eller något system inne på kontoret? Vi kan hjälpa Dig!

Av Erik Liljencrantz 2014-11-06 09:23, uppdaterad 2014-11-06 12:26