Dela filer mellan enheter PDF Skriv ut E-postadress

BTSync logoBehöver Du dela filer med kollegor inom företaget? Stora filer och många gigabyte? Men inte riskera att de hamnar i orätta händer? Då kan BTSync vara ett bättre alternativ än DropBox och liknande tjänster för att dela filer.

Har kört flera olika fildelningsprogram som DropBox, GoogleDrive och SkyDrive (som nu heter OneDrive). De funkar fint för att skapa mappar och dela mellan egna datorer och dela med andra, som gemensamma mallar och dokument, handledningar som ibland uppdateras, dela några Excel-filer med "ekonomi-enheten", visa foton med bekanta och ett antal PDF:er som är för stora för att maila.

Men dessa tjänster har några gemensamma nackdelar:

  • man har en viss storlek på "några gigabyte" gratis, sen kostar mer utrymme per månad eller år
  • filerna lagras på servrar i USA och man måste därför "lita" på den leverantör man väljer att de inte "tjuvkikar" i filerna - eller som en del säger: inga interna dokument i dessa tjänster
  • när kommunikation sker över Sveriges gränser (vilket är fallet med dessa amerikanska tjänster) har diverse underrättelsetjänster "rätt" att övervaka trafik och innehåll (om de nu kan det)

Men finns alternativ? Jovisst, istället för att dela via en amerikansk tjänst kan man dela bara mellan sina egna enheter. Nackdelen med detta är att delning av filer enbart kan göras mellan påslagna enheter då det inte finns någon extra kopia av data på någon server (i USA) som i DropBox och de andra tjänsterna.

Men har man en NAS med ett några diskar i, en server på kontoret eller en stationär dator som alltid är påslagen är inte detta något större problem.

BTSync

Från företaget BitTorrent som skapat program för fildelning (både laglig och den där lite mindre lagliga delningen av filmer med mer som Torrent-protokollet också kan användas till) finns nu programmet BTSync. Med detta program installerat sker delning av utvalda mappar helt automatiskt i bakgrunden på samma sätt som med DropBox. Man har alltså en uppdaterad kopia av alla delade filer med sig på sin egen disk - och behöver alltså inte vänta på nedladdning av dokument när man skall öppna dem. Uppdateringar och nya filer skickas från den egna disken till de andra som delar mappen av BTSync i bakgrunden.

Vår installation

Genom att köra BTSync på våra bärbara maskiner och dela ett par gemensamma mappar synkas filer löpande mellan våra datorer. Vi har dessutom en NAS (ReadyNas NVX) med felsäker disklagring inkopplad med klienten BTSync aktiv som en deltagande part. Då NAS:en alltid är påslagen och uppkopplad till Internet genom 100 mbit fiber-anslutning finns våra filer alltid tillgängliga, även om exempelvis våra bärbara inte skulle vara påslagna när en Android-telefon vill hämta eller uppdatera en fil.

Våra enheter med BTSync och delade filer inkluderar

  • våra bärbara Windows-datorer med programmet BTSync
  • NAS-enhet med fiberanslutning och BTSync aktiv
  • Android-lurar med BTSync-appen
  • läsplattor med BTSync-app
Dessutom sköter NAS:en om att varje natt skapa en dygnskopia av alla ändrade filer så det finns historik på delade filer för varje dygn de senaste 14 dagarna om man skulle vilja återställa en tidigare version eller raderad fil.

Totalt sett ger detta en mycket smidig lösning för delning även av stora datamängder inom företaget utan löpande kostnader för DropBox eller liknande tjänster och utan riskerna med molnlagring hos extern part.

Mer om BTSync här:
http://www.bittorrent.com/sync

Av Erik Liljencrantz 2014-02-24 07:47, uppdaterad 2014-03-03 08:55