Test med Ultrabook: Asus Zenbook UX21 PDF Skriv ut E-postadress

Intel har myntat begreppet Ultrabook som en motsvarighet till Apple Air, små lätta maskiner som skall ha lång batteritid, men en eller ett par nivåer över netbooks. ASUS Zenbook UX21 är en av de första och den verkade så spännande som litet ressällskap att jag köpte en genom Dustin som levererade den idag den 31:a oktober 2011.

Intrycket är kvalite och fin snabb dator. Har läst flera andra tester av maskinen på engelska (googla review asus ux21), så jag fokuserar här på de saker som kanske inte framgick så tydligt i dessa, men allmänt:

UX21 har en ljusstark 11,6" skärm med 1368x768 pixlar och väger 1,1 kg medan "storebror" UX31 har 13,3" och väger några hekto till. Inuti finns en Core i5, 4GB RAM och SSD på 120 GB.

asus_ux21_komplett

Kartongen är lite designad och det följer med adapters för nätverk (100 mbit) och skärm (VGA) då datorn har mikroanslutningar för dessa. Mikro-HDMI får man ha egen sladd till.

Den amerikanska strömadaptern är en liten fyrkant med stiften infällbara. Tyvärr funkar inte det med europeiska stift, och adaptern har fasta stift som sticker ut - synd.

asus_ux21_power

Datorn leveras med en återställningspartition innehållande två installations-DVD:er för Windows 7 Home 64-bit. Dessa kan brännas ner på DVD (som ej medföljer) eller som ISO-filer. Bra att partitionen ligger efter vanliga C: så man kan radera den och öka storleken på C: till att täcka hela disken (från 103 till 111 gb).

asus_ux21_partition

Maskinen är snabbstartad och de utlovade 2 sekunderna för "Instant On" verkar hålla. Vanligt viloläge i Windows tar ca 10 sekunder för återställning.

Övriga iakttagelser:

  • Tangentbordet har full bredd, men verkar aningen krympt på djupet vilket gör det något svårare att skriva på - dock inte svårt. Betyg OK.
  • Musplattan är stor och övergår i de två musknapparna utan någon markerad linje eller kant. Däremot finns en liten kant mellan knapp och chassi. Det går även ett klicka på hela plattan (lite tyngre). Betyg Bra.
  • En mikroskopisk vit lysdiod finns i knapparna Power, Caps Lock och F2 för det trådlösa nätet. Dem är så små att dem inte skall störa - och dem blinkar inte. Betyg Bra.
  • Ytterligare vit lysdiod på sidan som indikerar dator på, samt en grön/röd diod i kontakten från laddaren. Betyg Bra.
  • Trådlös N-standard stöds, kopplar upp i 77 mbit nära en ASUS-router RT-N56U där en större Dell Latitude kopplar upp i 144 mbit. Längre ifrån sjunker hastigheten, mer än på Dell-datorn. Betyg knappt OK.
  • Jämförde hastigheten med USB2 och USB3 mot samma USB3-disk, drygt dubbla farten via USB3, nära 100 mb/s på stor fil. Betyg Bra.
  • Ljudet verkar riktigt bra genom "Bang & Olufsen ICEpower". Precis under skärmen sitter två högtalare i en list så ljudet riktas uppåt. Nej, ljudet kommer från två små springor på vardera sidan, ger dock bra resonans mot underlaget (listen under skärmen är bara en prickig remsa). Betyg Bra.

Okej, detta var de första intrycken, kanske kan lägga till mer när jag använt maskinen mer på riktigt, men känns som en maskin som kan rekommenderas för rörliga datoranvändare.

En sak om leveransen: nu har Dustin en röd text om endast förhandsbokning och leverans tidigast 2011-11-17. Fick jag min lite för tidigt tro. Tack för det...!?! ;-)

Mer om musplattan 2011-11-04: när SweClockers testade storebror UX31 här noterade dem att musplattan hade en eftersläpning. Jag tycker inte det är så på UX21 med driver daterad 2011-10-14. Dock "stannade" muspilen efter en uppvakning (knapparna fungerade), vilket krävde omstart. Har bara sett det en gång hittills...

Mer om Linux 2011-11-05: har försökt boota från live-distro på minnespinne, men näe, Fedora ville inte, Ubuntu 32-bitars visade startbild och spelade ljudet, men stängde sedan tvärt av (Ubuntu-pinnen bootar på annan maskin). Så det verkar iallafall inte enkelt att komma igång med Linux på UX21 just nu...

Tillägg 2011-12-08: några har haft långsam svarstid med uppåt 200-800ms på storebror UX31, körde bredbandskollen.se via trådlösa nätet och vidare i min fiber, gav svarstid 5ms, mycket bättre:

bbk_resultat

Nu hade jag inte ens bra signal och "ensamrätt" i luften med flera datorer påslagna (fibern har 100/10 mbit vilket man når via gigabit ethernet på annan maskin). Så här ser UX21:ans drivrutin ut:

driver

Av Erik Liljencrantz 2011-10-31 15:42, uppdaterad 2012-01-24 15:29