Optimerad backup PDF Skriv ut E-postadress

Backup är viktigt men kan också bromsa ner servern. Nu har vi optimerat backup-tagningen rejält.

Sedan tidigare använder vi ett antal små externa hårddiskar i ett roterande schema. Men att kopiera hela webbträdet och alla databaser handlar om 40 gigabyte och medan kopieringen pågår nattetid (mellan 1 och 3 på natten) har svarstiderna varit märkbart längre, även om antalet besökare är färre så dags.Inga band

Nu har vi justerat rutinerna så att rsync används istället för tar/gzip. Programmet rsync kontrollerar vilka filer som är oförändrade och ersätter endast dem som är nya. Detta kallas normalt inkrementell backup, men en stor skillnad mot inkrementella bandbackuper är att med rsync innehåller den senaste katalogen alltid en komplett backup av alla filer.

På varje extern disk finns fyra dygns backup-filer och om olyckan skulle vara framme kan man backa tillbaks upp till fyra dygn på aktuell disk och ytterligare fyra tidigare dygn på nästa disk.

Tidigare tog backup-jobbet nära 2 timmar under hög belastning på diskarna. Med den optimerade rsync-backupen tar backupen oftast nedåt 10 minuter.

Av Erik Liljencrantz 2008-10-06 02:30, uppdaterad 2008-10-06 02:47