Test med 802.11ac - snabbt trådlöst? PDF Skriv ut E-postadress

De trådlösa standarderna för WiFi har utvecklats med högre hastighet och bättre täckning genom fler antenner. Hastigheten var 11 mbit/s i de första 802.11b, så 54 mbit/s med g och kring 300 mbit/s i 802.11n. Och nu börjar det komma 802.11ac-enheter som lovar hastigheter uppåt 1700 mbit/s.

Den hastighet man verkligen får ut är dock oftast betydligt lägre, särskilt om avståndet är mer än någon meter - och då kan man ju lika gärna ha sladd...

Så fungerar ac-standarden på frekvensen 5 GHz medan b/g/n kör på 2,4 GHz - och med högre frekvens finns risk för sämre täckning, även om det i ett tätbefolkat område kan finnas "mer plats" på detta frekvensband om grannarna ligger kvar på 2,4 GHz och stör.

Anslutningen i Aktiviteteshanteraren

Till verket - med en router från Asus, modell RT-AC66U med tre antenner på taket och en ny Dell E5540 med AC-stöd testade jag den trådlösa uppkopplingen genom att kopiera ett par stora filer från en filserver i det lokala nätverket - och helt utan störande grannar. Resultatet var både bra och dåligt:

• på nära håll, bara 3-4 meter utan hinder, gav anslutning till 5GHz-nätet som i Windows ändå anger "Radiotyp: 802.11n" men skall vara ac då hastigheten angavs till 650 upp till 866 mbit/s, en hastighet i filkopieringen på 30-43 mbyte/s
  • vid anslutning via 2,4GHz-nätet angavs uppkoppling i 300 mbit/s och filkopieringen nådde ca 20 mbyte/s

Det var det "bra" resultatet, hastigheten ökar med ac-standarden på nära håll!

På längre håll, ca 10m med en trossbotten i trähus emellan blir resultatet ett helt annat:

• 5 GHz med ac anger uppkoppling i mellan 6 och 12 mbit/s (!), knappt kontakt och filkopieringen slutförs inte
  • 2,4GHz anger uppkoppling i 270-300 mbit/s och kopieringen når ca 10 mbyte/s

Utan att göra anspråk på helt exakta mätresultat känns ändå slutsatsen klar: med ac kan man nå högre hastighet på nära håll, men framkomligheten för 802.11n på 2,4GHz-bandet är överlägsen så fördelen med ac avtar snabbt med avståndet. Själv kör jag därför alltid på 2,4GHz-bandet med n-standard för täckningens skull - eller så jackar jag in gigabit-sladden och kan nå över 100 mbyte/s vid filkopiering...

Av Erik Liljencrantz 2014-08-21 08:42, uppdaterad 2014-08-21 10:01