Uppdatering till Android KitKat PDF Skriv ut E-postadress
Att hålla datorer, telefoner och läsplattor uppdaterade ger både tillgång till de senaste funktionerna och hindrar att upptäckta säkerhetshål utnyttjas. Ibland är det dock inte så enkelt som man skulle önska. Här beskrivs uppdatering av en Samsung Note II LTE till senaste versionen av Android KitKat 4.4.2.

För Windows-datorer bör man ha Windows Update aktiverat som laddar ner och installerar de senaste fixarna i bakgrunden. En nackdel är att datorn vill starta om vissa morgnar, vilket kan skjutas upp ett par timmar om man är mitt uppe i något, men sedan "händer" vare sig man vill det eller inte.

Med läsplattor och smarta lurar är det på liknande sätt. För både Apples och Googles (Android) system kommer det upp en ruta som berättar att det finns en uppdatering att installera. Man kan behöva frigöra minne och städa lite innan, och en backup är alltid att rekommendera.

Men ibland funkar det inte så enkelt, som med Android KitKat 4.4.2 på Samsung Note II som släpptes för norden i maj 2014. Om inte operatören, Tele2 i mitt fall, lägger upp uppdateringen vilket de ännu inte verkar ha gjort i slutet av juni, hjälper det inte att klicka på Inställningar / Om enheten / Programvaruuppdatering / Uppdatera nu - luren svarar "De senaste uppdateringarna har redan installerats" trots att luren kör Android 4.3 och version 4.4.2 ÄR släppt...

Det är då man får dyka lite djupare i Android och göra uppdateringen via dator med programmet Odin. Det finns flera guider på nätet som anger var man laddar ner uppdateringsfilen, hämtar och installerar Odin, startar om luren i Odin-läge och överför programfilen via USB-kabel, som denna sida:
  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2745828

Detta är inte "helt enkelt", men då luren blir märkbart snabbare, säkrare och får en del nya funktioner med Android 4.4.2 som stöd för Emoji-tecken, både visning och på tangentbordet (här listas fler nyheter i Android 4.4) så är det tekniskt motiverat.

OBS: Backup innan rekommenderas alltid, min lur "kom tillbaks" med alla appar och data kvar, men misslyckas det så kan telefonen behöva återställas. Var också NOGA med versionen, ovanstående gäller Samsung Galaxy Note II LTE, även kallad GT-N7105, i nordisk version.

Av Erik Liljencrantz 2014-06-25 08:48, uppdaterad 2014-06-25 09:21