Optimerad diskprestanda på Linux-server PDF Skriv ut E-postadress
På Linux-servrar finns en mängd inställningar som kan göras som påverkar prestanda för läsningar och skrivningar till disksystemet. Här tips på inställningar som optimerar prestanda. Oavsett om man kör felsäkrande RAID i hårdvara eller mjukvara som utöver felsäkring kan ge högre prestanda då läs och skriv fördelas över flera diskenheter, så finns många inställningar i Linux som också påverkar.

Hade en situation med en RAID10-array innehållande fyra diskar där prestanda var bra, men för större skrivningar uppstod längre låsningar när hela maskinen till synes frös, även för processer som inte var I/O-relaterade. Genom denna artikel:
http://lists.centos.org/pipermail/centos-virt/2012-August/002973.html
som beskriver programmet tuned-adm som genom ett antal färdiga profiler ställer in disksystemet för olika roller, kunde prestanda ökas och sekundlånga frysningar undvikas även vid större skrivningar.

Har Du Linux-servrar som borde ge bättre diskprestanda? Kika på tuned-adm eller kontakta Erik på eldata för en teknisk konsultation.

Av Erik Liljencrantz 2013-10-10 21:00, uppdaterad 2013-10-17 10:38