Byta hårddisk i bärbar dator PDF Skriv ut E-postadress

Det kan finnas fler anledningar att byta hårddisk i en bärbar dator, men helst vill man slippa installera om allt. Hur göra? Denna artikel ger en kort handledning för den händige, eller så kan vi utföra uppgraderingen.

Först kort om anledningarna: nya hårddiskar har större utrymme, är ofta tystare och drar mindre ström. Dessutom är de snabbare och kostnaden är inte särskilt hög.

Konkret byttes här en 80 GB Hitachi-disk mot en 250 GB Samsung-disk och prestandaindex i Windows Vista ökade från 4,7 till 5,7. Båda diskarna snurrar med 7200 varv men den nya disken har större cache (16 MB).

En sak till: i modernare bärbara (efter ca 2006) sitter 2,5" SATA-diskar. Dessa har samma kontakter som SATA-diskar i stationära datorer. Är det en äldre dator med IDE-disk (även kallad ATA eller PATA) krävs adapter från 2,5" till 3,5" (2 st för gammal och ny disk).

Till det praktiska:

Då det endast går att ansluta en disk i den bärbara maskinen använde jag en stationär dator med 2 st SATA-anslutningar samt en bootbar Linux-skiva som kallas SuperRescueCD.

Steg i korthet:

- anslut gammal och ny disk till stationär dator

- boota med SuperRescueCD eller annan bootbar Linux-skiva med programmen fdisk och dd

- skriv fdisk -l (som i list) så listas vilka diskar och partitioner som finns

- kopiera hela den gamla disken till den nya med
    dd if=/dev/gamladisken of=/dev/nyadisken bs=16384 conv=notrunc,noerror
där gamladisken och nyadisken är exempelvis sda och sdb från fdisk-listningen (var extremt noga att det blir rätt, fel ordning skriver över dina data!!!)

- stäng ner och anslut den nya disken i den bärbara

Om allt fungerat startar datorn med den nya disken och med Datorhantering/Diskhantering under Kontrollpanelen/Administratörsverktyg kan det nya utökade utrymmet ses. Med alternativet Utöka volym kunde i mitt fall C: utökas från 80 till 250 gb!

Det finns dock ett antal förbehåll:

- diskarna måste har samma cylinderstorlek, vilket oftast är fallet då SATA-diskar verkar ange 255 sektorer och 63 huvuden

- har man flera partitioner på disken är det inte säkert att dessa kan utökas utan tilläggsprogram som Partition Magic, men i sämsta fall kan det nya utrymmet utnyttjas för en ny partition (som kan bli D:, /usr eller liknande)

Sammanfattningsvis krävs både en bootbar Linux-CD och en stationär dator med dubbla diskanslutningar. Vi kan bistå med operationen om det verkar knepigt.

Av Erik Liljencrantz 2009-05-30 21:33, uppdaterad 2009-05-30 22:25